Agregat torcretat mortar-beton ATMB

OPERATIUNI DE TORCRETARE BETOANE SI DE TORCRETARE MORTARE

  Operatiunile de torcretare mortare si betoane se realizeaza cu ajutorul urmatoarelor :
 1. Aparat de torcret mortar-beton ATMB 10;
 2. Compresor de aer;
 3. Vas tampon de aer (in cazul in care compresorul nu poate asigura debitul de aer necesar, la presiune constanta);
 4. Malaxor;
 5. Agregate naturale (nisip sort 0-5 mm);
 6. Sursa de apa
 7. Lucrarile de torcretare mortare si betoane se executa de o echipa specializata in realizarea acestui tip de lucrare de 4-6 muncitori sub atenta indrumare a unui cadru tehnic cu experienta.

  Pentru asigurarea unei consistente uniforme a mortarului sau a betonului torcretat este necesar ca sursa de alimentare cu apa sa aiba debitul si presiunea indicate in cartea tehnica a utilajului.

  Compozitia mortarelor si betoanelor aplicate prin torcretare se va face tinand cont de marca betonului sau a mortarului, destinatia torcretului (protectia armaturilor, protectia rocilor, etc), marca cimentului, granulozitatea agregatelor.

  Prepararea amestecului uscat agregat-ciment pentru operatiunea de torcretare mortare si betoane se va face intr-o statie centralizata sau la fata locului in malaxor in functie de volumul lucrarilor. Cantitatea de apa se adauga in mortar sau beton la iesirea amestecului uscat din duza astfel incat in final sa rezulte un amestec omogen, aderent si stabil pe suprafetele suport.

  Dozajul de ciment se stabileste de catre laboratorul autorizat. Aplicarea mortarului sau a betonului torcretat pe suprafetele suport se va face cu respectarea procedurii tehnice de executie pentru acest tip de operatiune.